laupäev, 29. november 2014

Island

8.mail 2012 võttis lennuk suuna Tallinnast Oslosse. Olime teel Reykjavikki. Sellele eelnes palju töödbioloogia õpetaja juhendamisel. Olime kogunud informatsiooni haruldaste järvepallide kohta, mida leidus nii Eestis kui Islandil. Comeniuse projekti raames saime külastada vulkaanilist saart. Ootasime reisi väga, sest reisisiht oli Euroopast väga kaugel. Öeldakse , et lennusõit on ajavõit. Nii see ka oli. Võib öelda, et see saar koosneb tardunud laavast. Suurimaks erinevuseks Eestiga oli see, et saarel puuduvad puud.


 Neid on püütud istutada, aga see pole olnud väga tulemuslik. Ilm oli nende mõistes soe, sest väljas oli +8 kraadi. Mina seda arvamust ei jaganud. Islandlased on looduse enda kasuks tööle pannud, sest geisritest tulev kuum vesi soojendab ühtlasi ka nende maju. Sealne elu on kallis ja inimesed teenivad kuus üle miljoni sealse krooni.

Ööbisime peredes ning päeval käisime avastamas Islandi loodust. Seal on palju jugasid ja geisreid.


 Õhus oli tunda väävlilõhna, mis geisripurskega kaasneb. Vaatepilt on vapustav



. Meile pakuti söögiks hailiha, selle maitse on minu arust kohutav ja näpud haisesid isegi kolm päeva hiljem. Ilus päev möödus Sinises Laguunis, see on helesinine välibassein, mille temperatuur on 39 kraadi. Õues oli muidugi külm, kuid kooslus oli meeldiv. Mind üllatas, et kohalikud islandlased seal varem viibinud polnud.
Palju oli turistilõkse, kus üritati purgis müüa kohalikku õhku. Viibisime Islandil nädal aega ja mu esimene lause mu emale peale maandumist oli, et Eesti on nii roheline. Islandi domineerivaks värviks on pruun. Island on kindlasti koht, kuhu inimene peaks vähemalt kord elus sattuma, et tagasi tulles öelda, et Eesti on ilus.

Epp-Sandra

laupäev, 22. november 2014

Austria

Käisin Austria ringreisil 2011 aastal. See meeldis mulle väga, sest Austria on armas Kesk-Euroopa riik. Reis kulges läbi Läti, Leedu, Poola, Tšehhi ja lõpp-punktiks oli Viin.

Viin jättis väga suursuguse mulje ning antud hetkel kuulub see mu lemmiklinnade hulka. Esimesena külastasime maailma kuulsat Schönbrunni lossi, mis kuulub Austria tähtsaimate kultuurimälestiste hulka. Vapustav on vaadata, kuidas on võimalik nii palju ilu ühte kohta koguda. Peale Habsburgide palee külastamist suundusime hoovil asuvasse pagari töökotta, kus valmistati klassikalist viini magustoitu- õunastruudlit. Pagaripoisid näitasid vaatajaskonnale, kuidas on võimalik imeõhukesest taignast saada suussulav küpsetis. Pagaripoisid jagasid lahkelt küpsetiseretsepti. 
Lossi ees seisid kutsarid oma hobustega. Tegime emaga meeldejääva sõidu Schönbrunni lossi ümbruses. Pargis olevad peenrad on kaunistatud tihedate õitega, mida kasvatatakse kohapeal olevates kasvuhoonetes.

Lossi läheduses asub Viini loomaaed. Seal viibides tuli meelde „Komissar Rexi“ osa, mis oli loomaias filmitud.
Viin jääb mulle meelde oma rohkete kohvikute, kohvilõhna ja Sacheritordiga, milles mina natukene pettusin.

Järgmisel päeval võtsime suuna Mozarti sünnilinna- Salzburgi. Enne linna jõudmist külastasime armsat külakest Salzkammergutti. Salzkammergut on kuulus oma 40 järve poolest, mis paiknevad mägisel alal. Kuulsaim neist on Wolfgagi järv.



Salzburgis on linn, mis elab Mozartist.Väga palju inimesi külastab tema majamuuseumit, kuulab kontserte ja ostab kaasa Mozartida seotud meeneid.
Salzburgi valvab Ülem-Austria kindlus, mis on ühtlasi vanim Kesk-Euroopas. Vaateplatvormilt avaneb imeilus vaade tervele linnale.


Kolmanda päeva veetsime taaskord Viinis, nautides suurlinna melu ning Kauplusi ja rahvarohkeid kohvikuid külastades.
Jäin reisiga väga rahule ning kindlasti külastan tulevikus veel imelist Austriat.

Epp-Sandra

neljapäev, 20. november 2014

Saksamaa

   Reis leidis aset aastal 2012 ja sihtpunktiks oli Saksamaa. Tegemist oli bussireisiga, mille eesmärgiks oli Heimtali Põhikooli sõpruskooli külastamine. Reis kestis kokku kaks nädalat.
   Sõitma hakkasime hommikul vara ja esimene peatus oli Leedus. Seejärel sõitsime edasi meie ööbimiskohani Poolas. Hotellis viibimine ei möödunud ilma vahejuhtumiteta, nimelt me suutsime oma uksekaardi sisse lukustada. Edasi suundusime me Berliini, kus veetsime kaks päeva. Berliin oli väga ilus ja andis suurlinna tunde. Linna peal jalutades ei hakanud igav, kuna oli palju vaatamisväärsusi ja huvitavat. Käisime ka Brandenburgen Tor'i juures. Ma ootasin seda väga, kuna see on nagu Berliini sümbol. Berliinis olles ööbisime noorte hostelis, mis asus eramajade linnaosas. Kõik majad olid seal hästi uhked ja ilusad. Berliinist jäi väga hea mulje ja ma tahan sinna kindlasti tagasi minna. Käisime ka Potsdamis losse vaatamas. See oli väga uhke ja suursugune. Eriti ilus oli lossipark.
  Berliinist sõitsime edasi Petershagenisse, kus asus meie sõpruskool. Sinna sõites olid kõik väga ärevil, kuna meid jaotati erinevatesse peredesse. Mina ja Kärt saime koos olla Saskia juures. Alguses oli natuke kohatu olla, aga juba samal õhtul kadus see tunne ära. Saskial on väga tore ja sõbralik pere, meid võeti kohe omaks.
 Meie sõpruskool asub väikese linnas, mis näeb välja väga maaliline. Täpselt nagu oleks see postkaardilt. Meile oli igaks päevaks organiseeritud tegevused, mille tõttu meil ei olnud kunagi igav. Käisime ka Hannoveris, kus külastasime loomaaeda ja ronisime ühest mäest ülesse. Mäkke ronimine ei olnud eriti mõnus, kuna väljas oli peaaegu 40kraadi sooja. Ilmad olid väga ilusad, kuna oli mai. Ma suutsin saada omale ilusa päikesepõletuse, sest kogu aeg paistis päike ja sooja oli alati 30-35kraadi. Veel kaks nädalat peale Saksamaalt koju tulekut oli mu nina punane. Meie sealviibimise viimasel õhtul korraldati meile pidu, kus me ka esinesime. Kõigil oli väga hea tunne ja hea tuju. Peeti maha ka jalgpallimäng Eesti versus Saksamaa.
  Hüvasti jättes olid kõik väga kurvad, kuna selle nädalaga olid kõik lähedaseks saanud. Veel tund aega peale lahkumist istusid kõik bussis mornide nägudega. Tagasi sõites ei teinud me enam peatust Berliinis, vaid sõitsime otse Poola, kus me jälle ööbisime samas hotellis. Järgmisel päeval jätkasime oma teed koju. Kojusõit läks kuidagi kiiresti ja kõik olid õnnelikud, et nad Eurovisiooni ajaks koju tagasi jõudsid!

Madli

kolmapäev, 19. november 2014

Rootsi

Kindlasti minu elu meeldejäävaimaks reisiks on jäänud reisid Rootsi. Olen seal käinud väga palju, sest mu tädi elab seal. Võibolla kõige meeldejäävam hetk on see, kui läksin 2 aastat tagasi tädile külla. Seekord ei läinud ma algul koos perega, vaid tädi sõbrannaga. Kui jõudsime Rootsi sadamasse, siis sõitsime tädi juurde, kes elab Stockholmist paarisaja kilomeetri kaugusel. Kuna ei olnud neid näinud reaalselt aasta aega, siis oli ootusärevus veelgi suurem. Kohale jõudes olid kõik rõõmsate ja nunnude nägudega vastas. Ilm oli väga-väga ilus, väljas oli no nii 30kraadi sooja. Ei jäänudki muud üle, kui pakkisime sobivad asjad kaasa ja läksime skääridele. Kuna tädil on olemas kaater, mis on väga ilus ja üpris suur, siis oli sõit sinna eriti vahva! Sõitsime sobivatele skääridele 2tundi. Sõit oli väga mõnus, sest merel olid suured-suured lained ja vett lendas igale poole. Sel ajal oli see mõnus. Täna mõeldes see nii soe ei tundu:) Kuna tädimees on väga hea kokk, siis oli maitsev õhtusöök kindlustatud. Skääridel olime kokku üldse 3päeva.




 Järgmisel päeval oli ikka kohe eriti soe ilm, mäletan seda väga hästi. Võtsime päikest, ujusime. Mäletan, et läksin kaatri etteotsa päevitama, kuid jäin magama. Tõenäoliselt oli see mu elus esimene kord, kui päevitades magama jäin. Märkimisväärne. Kuna meil oli kaasas ka mootorpaat, mis oli kaatri külge kinnitatud, siis saime sõita lähedal asuvatele skääridele. Inimesi ja kaatreid oli ühel skääril niii palju ning seal oli ainult üks asi, mille pärast inimesed sinna läksid - kalarestoran. Samuti vaatasime veel skääri peal ringi, põhimõtteliselt kõndisimegi kogu saarekese läbi. Tegime mootorpaadiga veel paar ringi ja sõitsime enda valitud skääridele tagasi ja veetsime seal siis mõnusalt aega!


Kolmandal päeval hakkasime vaikselt tagasi kodu poole sõitma, sest minu pere oli ka just tulemas Rootsi. Läksin seekord hiljem, sest oli võimalus minna tädi sõbrannaga ja noh, varem ikka parem ju!
Olime rootsis nädal aega kokku (mina siis 10päeva) Tegime reaalselt k õ i k e! Käisime poodlemas, erinevaid vaatamisväärsusi vaatamas, külastasime tädi sõpru jne. Näiteks ühel tädi sõbrannal on reaalselt mõis, kus ta elab. See on super-superilus! Seal olles igas ruumis käisin suu ammuli ja vaatasin, et tegemist on reaalse luksusega! Aga see-selleks. Näiteks see naine koos oma mehega tegeleb ka vähikasvatusega. Samuti käisime veel kaatriga palju sõitmas jne.



Rootsit olen külastanud küll väga-väga palju kordi, kuid rääkisin teile just sellest mälestusest, sest see on minu jaoks siiani kõige huvitavam Rootsi reis just skääride tõttu, kuna tõepoolest vahelduseks on sellises kohas väga mõnus viibida!


Kärt